Välkommen till

Svensk Mynthandel AB

Centralplan 3

69132 Karlskoga

mynt@svenskmynthandel.se

Tel: 0728585285

Ägare Mikael Kindahl

 

Vid leverans skickas objekten till:

Svensk Mynthandel

Box 14

69121 Karlskoga

 

Köper mynt och myntsamlingar

Blogg

RSS

Rekord månad

11 May 2024

/thaler.jpg

April månad blev den bästa månaden någonsin för oss i försäljning. Objekt för 2,9 miljoner såldes under april. Bland annat två av dessa stora mynt, den största är en 4 thaler och den andra är en 2 thaler. De togs fram när Gustav II Adolf dog. 

/danmark.jpg

Vi besökte bland Skåne och passade på att ta en tur över till Danmark. På bilden ser ni Kronborg slott som förr var en viktig militär plats i Öresund. Karl X Gustavs trupper erövrade slotten under kriget med Danmark. 

/stockholms-besok.jpg

Besök i Stockholm. Bland annat såldes en dukat 1715 känd i 11 exemplar och en trevlig 1/4 dukat 1733.

/10-mark.jpg/5-mark.jpg

De två sista bilderna är mynt vi sålde förra året, vill visa att det är gärna såna här extremt sällsynta mynt vi vill och kan köpa in. Den ena är en 10 mark och den andra en 5 mark båda i guld.

Kontakta oss om du vill sälja någon raritet.

Maila gärna bilder till mynt@svenskmynthandel.se

Guldbedrägerier

11 May 2024

/2.jpg

/1.jpg

/3.jpg

Flera fall med bedrägerier där uppköpare suttit på hotell och köpt guld och mynt. Bedragaren har skickat ut flygblad med att de köper upp guld och silver. Kunden träffar uppköparen på något hotell. Säger till kunden att han ska skicka pengarna senare. Men kunderna får inte betalt. Är jätte många städer som fått besök och hundratals personer som förlorat sina pengar.

Många av artiklarna man ser på nätet är från april men även från andra månader länge bak i tiden så det är nog inte bara en person som lurat folk. Mitt tips är att köpa från företag man vet funnits ett tag. Själv är jag revisorsuppleant i Sveriges mynthandlares förening. Så sälj gärna till mig eller någon av mina kollegor för att du ska känna dig extra trygg. Självklart finns det många andra som är seriösa oxå. Men detta med hotell uppköpare har alltid varit ett problem. Ofta väldigt förvirade annonser som är väldigt oseriösa.

 

OS medalj

21 Jan 2024

/os-medalj.jpg/karlskoga-bild.jpg

Medaljen är från 1912 när de olympiska spelen hölls i Stockholm. Vi köper gärna in sportmemorabilia föremål. Mest intressant är ju medaljer men en del andra föremål kan oxå vara intressanta. Den andra bilden är för att hedra kanotisten Agneta Andersson som avled i oktober förra året. Hon bodde här i Karlskoga. Hon är en av Sveriges mest framgångsrika olympier med 7 OS-medaljer varav tre var i guld. Hennes staty står nere vid sjön Möckeln.

Önskar alla besökare en god jul

24 Dec 2023

/jul-i-loka.jpg

 

/mynt-jul.jpg

Tack till alla kunder för ett grymt år. Vi tack för förtoendet till köpet av flera stora samlingar. På årets julkort så avbildas den unika 5 marken 1611 Vadstena som vi sålde tidigare i år. Nästa vecka håller vi stängt och inventeringen påbörjas inför nyår.

Alla helgons dag

5 Nov 2023

/bredablick.jpg

Igår på Alla helgons dag besökte vi Karlskoga kyrkogård och tände ljus. I bakgrunden på denna bild kan man se vårat förra kontor (Bredablick) högst upp på bilden. Kyrkan som jag står bredvid är från omkring sekelskiftet 1600. Vårat nuvarande kontor ligger 250 meter länge upp på gatan i Wermlands enskilda banks gamla hus.

/usa-mynt.jpg

Tog en bild på några amerikanska mynt från lagret för jag måste berätta en rolig historia om USA. Just nu visar SVT en serie som heter Allt för Sverige. Där ett gäng amerikaner besöker Sverige för att besöka sin rötter. Redan första veckan när det sändes fick jag av en kund höra du är så lik en av deltagarna. Sen har det rullat på och får varje vecka höra samma sak av mina vänner och från personer jag inte känner att jag måste vara släkt med en av deltagarna. Kan faktiskt hålla med om att vi är lite lika. Det har bara visas tre avsnitt än så de har inte berättat så mycket om personen än. Blev inte kontaktad av SVT i alla fall. Programmet hade premiär på min födelsedag 16 oktober. Fortsättning följer. 

Slotts besök

10 Oct 2023

 

/drottningholm.jpg

För några dagar sen så var jag i Stockholm i myntaffärer. På vägen hem så passade jag på att besöka vackta Drottningholm slott. Här har flera kungar bott genom åren. Slottet fick sitt namn redan 1579, under Johan III:s tid. Han lät här uppföra ett stenhus åt sin drottning Katarina Jagellonica. Sen har slottets byggts om under 1600-1700 talet.

Kalmar slott

8 Sep 2023

/kalmar-slott.jpg

En bild från semestern. Har jag möjlighet så passar jag gärna på att besöka slott och äldre byggnader som har en historia att berätta. Kan verkligen rekommendera er att besöka Kalmar slott om ni har möjlighet. Helt fantastiskt! Kalmar var redan på medeltiden myntort och även på 1600-talet så präglades det mynt där. Såna mynt köper vi väldigt gärna in. Vi köper gärna in mynt som är från lite ovanligare myntorter som Åbo, Vadstena, Gripsholm, Sigtuna mm.

Myntträff

8 Sep 2023

/mynttraff.jpg

Bjuder på en bild från en myntträff i Norrköping. Trevlig kväll med mycket affärer. Härligt att myntsäsongen är igång efter semestern. Blev inget höjdar väder i sommar så tror många har tagit sig mer tid än vanligt att pyssla med sina samlingar och även de som ärft mynt kanske har haft tid att plocka ihop och göra i ordning mynten inför en försäljning. Vänd dig gärna till oss för hjälp att ta reda på mer om mynten och dess värd. Skicka några bilder så tar vi allt därifrån.

Mvh Mikael

Auktionshuset Lauritz har gått i konkurs

21 Jul 2023

Ett av Nordens största auktionshus, danska Lauritz.com, har gått i konkurs (11 juli). Totalt är Lauritz.com skyldig motsvarande 100-200 miljoner svenska kronor.

Auktionsverket Lauritz grundades i Köpenhamn redan 1885. De köpte även upp Stockholms auktionsverk 2014 men sålde det 2021 vidare som tur är.

Tyvärr kommer det bli svårt för många kunder att få ut sina pengar, Skatteverket och andra fordringsägare har högre prioritet att hämta ut pengar än auktionsverkets kunder.

Googlar man Lauritz auktion mynt som bildsök så kommer massor av mynt upp som de såld.

2021 gick Herrljunga auktionsverk AB i konkurrs så gäller att tänka sig för när man ska lämna in objekt istället för att sälja direkt. Detta kommer verkligen bli en väckarklocka för många som ska sälja objekt. 

I kungarnas fotspår

14 Jul 2023

/loka.jpg

/orebro.jpg

I helgen som var så besökte jag Loka brunn som redan på 1600-talet blev ett besöksmål för överklassen. 1761 besökte kung Adolf Fredrik Loka brunn och fick sin migrän botad. Även hans son Gustav III gjorde besök här. 

Igår blev de ett besök i Wadköping i Örebro. Här på bilden ser ni kungsstugan som fått som namn efter att hertig Karl (Karl IX) varit gäst i stugan 1580. Örebro är väl den staden vi köper in mest samlarmynt ifrån då staden tidigare haft en mynthandel i form av Almers mynthandel. På andra plats på den listan kommer huvudstaden Stockholm. För två veckor sen fick vi in en samling därifrån som legat orörd sen cirka 70-talet. Är en speciell känsla när man sitter och plockar med med såna mynt och det ligger med en lapp vart myntet är köpt och vad det kostade på den tiden.

Försöker vara lite ledig nu men svarar på mail och någon affär går att fixa via att ni skickar in objekten via posten. Ibland kommer kostnader upp som gör att något behöver säljas. I måndags hjälpte vi en kund som behövde pengar till att fixa en båt som var trasig men kan ju lika gärna vara att vitvarona går sönder eller att bilen krånglar och man behöver pengar. Så försöker hjälpa till när det behövs.

Glada sommar hälsningar/Mikael

Glad påsk!

8 Apr 2023


/dukater.jpg

Önskar alla besökare en glad påsk!

Som jag ofta skriver i blogg inlägg, vi är alltid intresserade av att köpa in bättre objekt eller samlingar!

 

Inventering pågår!

2 Jan 2023

/guldmynt-usa.jpg

År 2022 är över men bokföring måste göras klart. Så just nu är det inventering som gäller. En 1/2 dollar 1856 USAi guld är ett av alla mynt som står med på listan. God fortsättning!

Gott nytt år!

31 Dec 2022

/1626.jpg/10-mark-1626.jpg

Avslutar året med att visa ett av de mest spektakulära mynten vi sålde under året. Det är en guldklipping från Gustav II Adolf 10 mark 1626 känd i 11 exemplar. 

Vi hörs och syns 2023. Vi söker alltid efter bättre mynt att köpa in till vårt lager.

Sällsynta plåtmynt

26 Dec 2022

 

/plaat-1680.jpg/plaat-1684.jpg

 

Passar på att visa några svåra plåtmynt från 1600-talet som bara är kända i något enstaka exemplar. Plåtmynt är ett av våra favorit områden och vi är alltid intresserade av att köpa in såna. 

God jul

24 Dec 2022

/julbild-mynt.jpg

Önskar alla kunder en riktigt god jul!

Alla kunder är lika viktiga både de som säljer och de som köper ska bli nöjda när de gör affärer med oss. Bilden är från några fina mynt vi köpt under året.

Vi kommer ha semester nästa vecka från fysiska besök. Men går att nå via mail och telefon.

Vi firar denna vecka med en rekordförsäljning på 1889665 kr under denna vecka.

Vi är alltid köp starka och intresserade av bra objekt och samlingar!

← Äldre inlägg

 

 

Välkommen till

Svensk Mynthandel AB

Centralplan 3

69132 Karlskoga

mynt@svenskmynthandel.se

Tel: 0728585285

Ägare Mikael Kindahl

 

Vid leverans skickas objekten till:

Svensk Mynthandel

Box 14

69121 Karlskoga