Välkommen till

Svensk Mynthandel

Badstugatan 24 (Bredablick huset)

69132 Karlskoga

svenskmynthandel@hotmail.com

Tel: 0728585285

Ägare Mikael Kindahl

Vi finns på:

https://www.facebook.com/svenskmynthandel/

https://twitter.com/Mynthandel

https://www.instagram.com/svenskmynthandel/

 

Vårt bankgironummer 880-7992

Vid leverans skickas objekten till:

Svensk Mynthandel

Box 14

69121 Karlskoga

 

Köper mynt och myntsamlingar

Blogg

10 daler plåtmynt

30 aug 2020

/9956e2b9-c0bb-484f-9d52-0bca49813ebe.jpg

Igår besökte några av våra kunder Avesta myntmuseum. De har samlats runt den legendariska 10 dalern 1644. Den köpes av Gustaf Cavalli år 1893, hans samling köpes sen in av Axel Ax:son Johnson 1917 som nu är Avesta myntmuseum. Totalt finns det 9 stycken kända ex av 10 dalers plåtar. Vid ett tillfälle hittades hela 5 st i vattnet utanför Valdemarsvik. Gissningsvis kommer säkert något mer exemplar komma fram med åren. Vi blev för en tid sen kontaktade av en man i Norge som sa att han hade en 10 dalers plåt, innan vi fick se bilden på den och såg att det var en förfalskning så fanns det många tankar i huvudet.

 

Svensk Mynthandel besökte Skåne

27 aug 2020

/slott-mynthandel.jpg

För någon vecka sen var vi i Skåne och köpte bland annat in två stycken myntsamlingar, passade även på att besöka några kollegor här nere. Blev en tur förbi vackra Marsvinholms slott, man känner historiens vingsalg. På tal om slott så kommer jag att tänka på försäljningen av myntsamlingen från Ericsbergs slott som vi beundrar mycket. Självklart är vi intresserade att köp upp objekt med proveniensen Ericbergs slott. Flera andra slott har under årens lopp haft utförsäljningar av olika typer av objekt. Vi är super intresserade av sånt. Kontakta oss gärna om ni har intressant information om sånt eller något till salu.

 

Myntmässor inställda

12 aug 2020

/a92ef0d7-329b-4709-974c-6e31bfb11481.jpg

På grund av Corona viruset så blir det ingen myntmässa i Norrköping eller i Lund nästa månad. Ett väntar beslut som är det enda rätta i dessa tider. Hela branschen är påverkad av detta på alla sätt. Då inga myntklubbar har möten, mässor inställda och auktioner flyttade eller inställda. Vi har ändå ett starkt sug efter bättre objekt så vi är på tårna för att köpa in spännande objekt. Bilden är från mässan i Norrköping förra året.

Nationaldagen

6 jun 2020

/a367f21e-4e2f-4cd8-8e32-f40e8162d6e8.jpg

Nationaldagen firas dels till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523, dels till minne av att 1809 års regeringsform.

På bilden 14 st daler mynt från Gustav Vasa från en kund som har en av landets finaste myntsamlingar. Vi har flera av Sveriges storsamlare som våra kunder och behöver riktigt svåra mynt för att kunna fylla deras luckor i samlingen. Vi betalar gärna sexsiffriga belopp för svåra mynt. Vi gör även affärer med viktiga kunder i Norge, Tyskland och USA som vill ha bra objekt. Skicka gärna offerter till oss med rara mynt ni vill sälja. Eller så skickar ni vad ni vill sälja och vi berättar vad vi kan betala.

 

Såld denna vecka

5 jun 2020

/vasa.jpg

Tidigare denna vecka sålde vi denna trevliga 1/2 daler 1545 till en samlare i södra Sverige. Köp lusten oss samlare har inte försvinnit pga av Coronaviruset. Så vi fyller gärna på vårt lager med bättre mynt. Vi försöker verkligen betala bra för att få in de bättre mynten. Skicka några bilder så ger vi en offert vad vi kan betala. Eller så skickar ni vad ni vill ha för myntet. Vi är alltid intresserade av att göra affärer.

 

Deaccessioning

18 apr 2020

Ett ord som inte så många känner till, men det är när museum säljer ut delar av sin samling för att ha råd att köpa in andra objekt som de saknar.

Fenomenet är nog vanligare utomlands än i Sverige. I USA har många museum gjort så under en längre tid för att kunna ha råd att uppdatera samlingarna.

Vill hjälper gärna till med sånt om det finns något museum, läroverk eller hembygdsgård som vill avyttra objekt.

 

Jakten på de svåra mynten

18 apr 2020

/platmynt.jpg

Det finns många rariteter som gömts undan eller glömts bort. En del mynt går från generation till generation utan någon egentligen har något intresse för myntet eller mynten. Vi ser gärna att dessa objekt ser dagens ljus och vill gärna köp in dom. Vi har under årens lopp kommit i kontakt med mynt som funnits i gamla läroverk, slott eller blivit hittade i jorden utomlands. Vi uppskattar myntens proveniens (vart myntet kommer ifrån). Finns flera svenskar som utvandrade till USA som byggde upp myntsamlingar, har haft en kund som varit släkt med Nobel familjen som bodde i Ryssland. I dessa oroliga tider är vi ändå köp sugna då vi har många kunder som oxå är det. Kontakta oss gärna. 

Viruset påverkar även mynthandeln

21 mar 2020

/mynt-karl-xii.jpg

Vi jobbar på och är lika köpsugna som vanligt. Alla fysiska besök sker på bokade tider så vi inte har flera kunder samtidigt. Vårt kontor är stort så vi kan vara långt ifrån varandra, man kan även vänta utanför om så önskas medans vi tittar på objekten. Självklart så går det även skicka objekt till våran postbox. Vi försöker hitta en lösning som passar kunden.

På bilden en trevlig samling med mynt från Karl XII. Bra samlarmynt är det vi helst köper in, men vi är en väldigt stor uppköpare av silvermynt och guldföremål oxå.

Guldpriset står fortfarande högt, guld  är en metall som många söker sig till vid kristider. 

Alla myntmässor och myntauktioner är inställda eller fram flyttade på obstämd tid. Där kommer vi in i bilden som en bra lösning för den som vill sälja och få bra betalt.

Kontakta oss på 072-8585285 eller maila till [javascript protected email address]

Julen närmar sig

1 dec 2019

/svartsjo-daler.jpg

Idag är det första advent. Sitter framför en brasa och packar några mynt som ska levereras till kunder. Bland annat denna Svartsjö daler 1544 från Gustav Vasa. I bakgrunden står tv:n på med damernas 10 km. Tittar man ut genom fönstret så ligger snön så vackert. Black friday har just varit och jakten på julklappar lär fortsätta i många dagar till. Vi köper gärna in lite bra mynt innan året går mot sitt slut.

/vasa.jpg

På tal om julen, Gustav Vasas skägg hade gjort att han passat perfekt som jultomte. 

Fars dag

10 nov 2019

/platmynt.jpg

Idag är dagen man ska fira sin far. Nästan alla myntsamlare är män. Så ett mynt eller en myntbok kan vara en perfekta presenten om man vet vad personen i frågan söker.

Sen finns det många som inte har kvar sin far och har fått ärva en myntsamling efter honom. Har du frågor om samlingen eller vill sälja den så hjälper vi till så hans mynt får komma fram i ljuset igen och glädja någon annan. Ibland ligger samlinger upp till ett helt sekel innan någon tar tag i att ta reda på vad det kan vara värt. Vi tar inte betalt för att svara på frågor.

Vår Svartsjö daler med på TV3

26 sep 2019

/svartsjo-daler.jpg

Myntsamlaren som försvann

Ikvällens avsnitt på TV3 i programmet Svenska fall om den mördade myntsamlaren Hans Johansson så finns ett mynt med som vi tidigare sålt. Det är ett mynt från Gustav Vasa 1542. Vi köpte in myntet på en auktion i Budapest. Lägger till en länk så kan ni kolla in avsnittet:

https://www.viafree.se/program/dokumentar/tv3-dokumentar-svenska-fall

Facebook

11 sep 2019

/ore-pa-plants.jpg

/facebook-mynt.jpg

/myntmassa-norrkoping.jpg

Följ oss på Facebook https://www.facebook.com/svenskmynthandel/

Bilder från några av de senaste inläggen.

Full fart igen!

23 aug 2019

/myntsamlare.jpg

Nu är semestern slut för de flesta. För oss fortsätter jakten på intressanta objekt. På denna bild är en stor samlare på besök och tittar på några brickor från vårt lager.

Har du en myntsamling att sälja eller enskilda objekt hör av dig till oss vi är alltid köp glada och ständigt på jakt efter att köpa in mer objekt.

/myntsamling.jpg

Inspektion av myntsamling

15 aug 2019

/0190f063-5559-4c89-9ed7-c002f355d0f8.jpg

En samlare från Stockholm besökte oss förra veckan för att kolla på en gigantisk samling utländska kopparmynt vi köpt in. När bilden är tagen så tittar han på en samling svenska mynt som vi köpte in från Dalarna samma dag. 

20 Mark 1608 säljs i Tyskland

22 maj 2019

/20-mark-1608.jpg

/20-mark.jpg

Det är inte ofta ett svenskt mynt pryder omslaget på en utländsk auktionskatalog. 4-5 juni så kommer en svensk mynt- och medalj samling säljas i Tyskland. Samlingen samlades ihop av en svensk industriman bosatt i Tyskland. I senaste nr av mynttidningen SNF så fanns där en dubbelsidig mitten-annons om auktionen.
Auktionsfirman har angivit att 20 mark 1608 kommer ifrån Zurich auktionen 1989 efter Karl-Erik Schmitz men det är inte den 20 marken som såldes där. Istället har det kommit fram att myntet såldes på en av Mynthusets aktioner (bytte senare namn till Myntgalleriet) runt 1990 och köparen var den kände samlaren Per-Göran Carlsson även kallad PG. Priset var då 27000 kr så den har räntat sig bra för nu är utropet 9000 Euro. 
20 marken var en av många stora "puckar" som PG lyckades få tag på. Han är bland annat en av de få samlare som ägt en 8 markare Kristina. Den köptes senare av Sten Törngren.
Som vi skrev i det senaste blogg inlägget så finns det många samlingar som legat still väldigt länge. I dom finns ibland mynttyper som bara säljs någon gång på 100 år. Jakten på rariteterna fortsätter...
Kontakta oss gärna vi är alltid intresserade av bra mynt!

← Äldre inlägg

 

 

Välkommen till

Svensk Mynthandel

Badstugatan 24 (Bredablick huset)

69132 Karlskoga

svenskmynthandel@hotmail.com

Tel: 0728585285

Ägare Mikael Kindahl

Vi finns på:

https://www.facebook.com/svenskmynthandel/

https://twitter.com/Mynthandel

https://www.instagram.com/svenskmynthandel/

 

Vårt bankgironummer 880-7992

Vid leverans skickas objekten till:

Svensk Mynthandel

Box 14

69121 Karlskoga